Egy tréning az életért


Újraélesztés, defibrillálás, életbenmaradási esélyek. Gyakran hangzottak el ezek a kifejezések azon a tréningen, amelyet a Tatabánya Pont munkatársainak tartott Kaszás Zsolt mentőtiszt 2017. március 21-én. Az ismertetőn életbevágó kérdésekről és döbbenetes statisztikákról volt szó. A kétórás előadáson sokat tanultak a Tatabánya Pont munkatársai és megdöbbentőnek, de élvezetesnek nevezték a nem mindennapi tréninget.- Rendezvényeinken, a városi nagy fesztiválokon kötelező a mentőautók állandó részvétele, és természetesen jelen is vannak. Erről jogszabály is rendelkezik. Ugyanakkor munkatársainkkal együtt fontosnak tartjuk, hogy mi is képesek legyünk szükség esetén alapvető és gyors, azaz életmentő segítséget nyújtani rendezvényeinken és azokon kívül, a mindennapokban is – hangsúlyozta a program kezdetekor Szutter Levente, a Tatabánya Pont operatív igazgatója. Európában évente 700 ezer ember hal meg hirtelen keringésmegállásban. Óriási szám, miközben sok ember életét az első két percben megmenthetné akár egy laikus is, aki tisztában van az újraélesztés, a szívmasszázs alapvető szabályaival, valamint –ha van a környéken- a defibrillátor használatával. A két percen belüli beavatkozás ugyanis több mint 60%-ban eredményes lehet! Tehát a 700 ezer ember több mint fele akár életben is maradhatna...Ha...


Ugyanakkor hazánkban ezer emberből mindössze 17 tud és mer csak újraéleszteni – mondta Kaszás Zsolt mentőtiszt, aki kidolgozta a "Kézzel a szívért" elnevezésű programot az újraélesztés valamint a defibrillátor használatának minél szélesebb elterjedéséért. A cél pedig az, hogy így minél több ember tudjon és merjen segíteni másokon.A kezdeményezését már több város, település felkarolta – határainkon túl is. Ismertetőket tartottak laikusoknak az újraélesztésről, s a nap minden szakában hozzáférhető defibrillátor pontokat hoztak így létre. Fontos lenne ugyanis, hogy egy adott településen élők legalább 10%-a ismerje az újraélesztés technikáit, valamint minél több újraélesztő készülék álljon a laikus segítők rendelkezésére.
Az újraélesztés alapismereteinek elsajátítása másfél óra csupán. Nyolc lépés az életért, s aztán következhet a 30/2-es szabály, azaz 30 mellkasi nyomás és két belélegeztetés… és így tovább. S ha mindezt a rosszullét után két percen belül tesszük, életet menthetünk.


 Riadt szemekkel ültem be a terembe. A projektor ismerős, de a földre helyezett baba, meg a doboz mellette nem. "Te jó ég, mit kell itt csinálni?" – tettem fel magamban a kérdést, miközben egy vérvétel is komoly riadalmat tud okozni nekem.
Elkezdődött az ismertető, döbbenetes számokkal, információkkal. Egyszer csak azt vettem észre, hogy jelentkezem, hogy a baba mellett térdelek, és nyomkodom a mellkasát... és még az újraélesztő készüléket is használom.
Magával ragadott az előadás. Ki akartam venni a részem a dologból, ki akartam próbálni magam. A legfontosabb, hogy ha az ember a megfelelő helyen van a megfelelő időben, tudja, hogy mit kell tennie… Jó lenne, ha minél több ilyen ember lenne Tatabányán is!


Sugár Gabi, a Tatabánya Pont munkatársa
Köszönjük Kaszás Zsoltnak az emlékezetes és rendkívül hasznos, gyakorlatias tréninget!


Büszkék vagyunk, hogy minden munkatársunk részt vett a tréninget, így közelebb kerültünk ahhoz, hogy saját magunk is segítséget tudjunk nyújtani egy esetleges vészhelyzetben akár a munkánk során, akár a mindennapokban.

A Tatabánya Pont Csapata


Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok