Érdi Tamás: A közönség szeretete a legfontosabb energiaforrás


Érdi Tamás zongoraművészt a Zene Világnapjához kötődő koncerten köszönthetjük Tatabányán, A Vértes Agorájában 2013. október 5-én.  Ebből az alkalomból a Vértes Agorája munkatársa, Tóth Zsóka kérdezte Érdi Tamást pályájáról, versenyekről, életéről kezdetektől a napjainkig.Tóth Zsóka: Ki ültette Önt először a zongorához?  Emlékszik-e arra a pillanatra, amikor megfogalmazódott  Önben, a zenéhez csakis a zongora lesz az út, ez a hangszer szolgálja a jövőben a művészi kiteljesedését?

Érdi Tamás: Senki sem ültetett a zongorához, én találtam rá Dédapám öreg hangszerére balatoni nyaralónkban, s mivel mindenben a hangokat kerestem, - mosógép, centrifuga, tenger morajlása, villamos fékezése – végül a zongora lett a győztes, neki volt a legszínesebb a hangja. Hogy a zongora főszerepet játszik majd az életemben, ez nem egy pillanat műve volt, hanem egy folyamatos felismerése annak, hogy ez a hangszer számomra a legtökéletesebb, millió árnyalatával, hangszínével és hangzásával. Akár egy zenekart is helyettesít, ha az ember jól használja. Tóth Zsóka: Sajátos tanulási, gyakorlási módszerének mi a lényege és kik voltak mesterei a művésszé válás útján?

Érdi Tamás: Legfőbb segítséget Becht Erikától kaptam, aki a kezdetektől a mai napig mellettem van, neki köszönhetem a legtöbbet, vele alakult ki egy sajátos tanulási módszer, aminek a lényege, hogy újrakomponáljuk közösen a darabokat, és így strukturálisan belém épül a mű, könnyebben tudom tárolni, s később sem felejtem el, ami nagy szerencse. Sokat köszönhetek Vásáry Tamásnak, Kocsis Zoltánnak, ők a legfőbb mentoraim, sokat játszottam velük, s egy egy közös fellépés velük, felér egy egyetemi kurzussal.


Tóth Zsóka: Növendékként már számos híres zenekarral játszott és önálló koncertjei voltak. Melyek azok a díjak, elismerések, amelyek pályájának lendületet adtak, különösen nagy jelentőséggel bírtak. Egyáltalán a versenyek miben segítik – a megismerésen, népszerűségen túl – a művészi pályán?

Érdi Tamás: Örültem a Príma Primisszima díjnak, büszke voltam, amikor átvehettem a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét, de az első bátorító és a legemlékezetesebb bíztatást tizenéves koromban Kroó Györgytől kaptam, aki a magyar zenei élet egy rendkívüli alakja volt, és az ő ítélete előtt mindenki meghajolt. Ma már tudom, hogy tanáraim, és szüleim is akkor kezdtek hinni bennem, amikor az ő műsorában, az Új Zenei Újságban elhangzott jóslata, hogy ’ valószínű, a pódium lesz az otthonom’. Mozart zongoraversenyt játszottam, s nagyon szép dicséretet kaptam, a mai napig kívülről tudom minden sorát, nem csoda, ez volt az első kritika életemben, s nem is akárkitől! Népszerűséget pedig nem a versenygyőzelmekkel lehet szerezni, hanem ha a közönség megszeret.  Torontóban, ahol a diplomámat szereztem, egy világhírű professzor kifejezetten megtiltotta, hogy versenyekre járjak, az a lovaknak való, mondta. Neked koncertezni kell, nem gépzongoristákkal versenyezni, s igaza volt. Azt hiszem, az a legfontosabb energiaforrás, ha megszeret a közönség, s én úgy érzem, nem panaszkodhatom.


Tóth Zsóka: Voltak, vannak-e példaképei, s ha igen, művészi vagy emberi nagyság inkább, ami példaképpé emeli az Ön számára?

Érdi Tamás: Egy zongoristától gondolom zongorista példaképeket várnak. Lehet, hogy meglepő lesz a válaszom, de én a múlt nagy zongoristái között keresgélem a példaképeket, bámulom, ahogy Chopin, zenéjében  lengyel maradt a francia fővárosban, és Liszt számomra a másik utolérhetetlen csoda. Az a hatalmas zeneszerzői teljesítmény, aminek csak a töredékét ismerjük, számomra egyszerűen döbbenetes, és akkor az a tömérdek koncert, ami Angliától Oroszországig a nevéhez kapcsolódik, amikor még a vonatok is alig jártak, – elképesztő! De sorolhatnám végelláthatatlan érdemeit, csak még egy példa, óriási érdeme, ő harcolta ki a szólókoncerteket, hogy egy szál zongorával egyedül is lehessen fellépni. Ez fantasztikus tett volt annak idején, s mindez nekem nagyon imponál!


Tóth Zsóka: A világ leghíresebb koncerttermeiben, a világ leghíresebb zenekaraival játszva milyen meghatározó élményt mesélne el nekünk valamelyik zenemű előadásával kapcsolatosan, olyat, amelyre elmondhatja, kegyelmi állapot volt a mű előadása?

Érdi Tamás: A legelső koncertem idegen országban maradandó élmény volt, Rejkjavikban játszottam az Izlandi Szimfonikusokkal, és Rico Saccani karmester figyelmeztetett, ez egy hűvös közönség, nem lesznek olyan lelkesek, mint a magyarok, de tévedett, állva tapsoltak, s úgy éreztem, ő is meglepődött. Hasonló élményben volt részem, amikor a Liszt Évben, a Bukaresti Enescu Szimfonikusokkal Liszt Á-dúr zongoraversenyét játszottam, sose felejtem el azt a lelkes morajt és kiáltozást, amikor bekonferáltam ráadásként Liszt 6. magyar rapszódiáját, fergeteges volt a siker!


Tóth Zsóka: A tatabányai fellépésre milyen szempontok alapján állította össze koncert műsorát? A zongoraművész mennyire él együtt a közönséggel, vagy csak a hangszer, a mű fontos számára az előadás idején?

Érdi Tamás: Egy koncert sikere sok összetevőből áll, a jó közönség nagyon fontos, egy két mű, s már érzem, velem vannak, s ha igen, rögtön jól érzem magam, ez nagy segítség, aztán nem árt egy jó zongora sem, no meg a jó akusztika, de azért az a legfontosabb, hogy jól kell játszani. Így október tájékán én mindig eljátszom a Funéraillest Liszt Ferenctől, de hogy miért, az legyen titok, majd a koncerten elmesélem.


Tóth Zsóka: Szeretettel várjuk Tatabányára és gratulálunk a magánéletében történt nagy eseményhez, házasságkötéséhez! Sok boldogságot kívánunk!

Érdi Tamás: Köszönöm szépen, tényleg nagyon boldog vagyok!


Tóth Zsóka

 A zene világnapja alkalmából


2013. október 5., szombat 19:00 - A Vértes Agorája


Szólista: Érdi Tamás zongoraművész


Közreműködik az Évszakok Kamarazenekar vonósnégyese
Művészeti vezető: Vörös Gyula

Műsor:
- F. Chopin: Desz-dúr Prelűd / Esőcsepp/ Op. 28. Nr. 15.
- Liszt Ferenc: Velence és Nápoly
- F. Chopin: Asz-dúr polonéz Op.53.
- Liszt Ferenc: Funérailles 1849 október
- F. Chopin: Forradalmi etűd Op.10. Nr.12.
- Liszt Ferenc: 6. Magyar Rapszódia


- F. Schumann: Esz-dúr zongoraötös Op. 44.


További információt a jegyárakról ide kattintva olvashat.

Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok