2013. november 29-én megtartották a "Tatabánya-Vértesszőlős-Tata településeket összekötő közlekedési célú kerékpárút építése az Által- ér mentén című projekt – KÖZOP-3.2.0-c08-2010-0003" zárórendezvényét, amely az érintett települések vezetői, a kormány részéről Dr. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár, és a projekt megvalósulásában segítők közös kerékpározásával kezdődött. A közel hétkilométeres kerékpárút, az Által-ér mentén, nemzetközi madárvédelmi területen haladva köti össze a településeket.Fotó: tatabanya.hu


Schmidt Csaba Tatabánya polgármestere a nemzeti színű szalag átvágása előtt megköszönte minden résztvevő település és közreműködő munkáját, kitartását, ami szükséges volt ahhoz, hogy megvalósuljon ez a biztonságos kerékpáros közlekedést segítő út. A polgármester a rendezvényen elmondta: ennek a kerékpárútnak a segítségével jobban ki tudjuk használni egymás infrastruktúráját, legyen szó kulturális programok látogatásáról, vásárlásról, vagy munkába járásról a Tatabánya-Vértesszőlős-Tata vonalon. Mindezek mellett, fontos kiemelni, hogy egészségünk megőrzése szempontjából is kiemelkedő ez a projekt, hiszen mindamellett, hogy testmozgást végzünk biztonságos úton, emellett kellemes környezetben tehetjük ezt meg, távol az autóktól – tette hozzá Schmidt Csaba, aki szólt a kerékpárút hálózat Vértes és Gerecse vonalán elképzelhető további folytatásról is.
Völner Pál, infrastruktúráért felelős államtitkár az átadáson elmondta, a 2014-től induló uniós tervezési időszakban harmincmilliárd forint lesz a GINOP pályázati rendszerben kerékpárutak építésére. Ennek egy részét az Eurovelo 6-os, Rajka és Budapest közötti kerékpárút megépítésére fordítják, de a meglévő hálózatok összekapcsolására is jut forrás.
Bencsik János, országgyűlési képviselő is részt vett az ünnepségen, ahol elmondta: a három település között, több sikeres együttműködés megvalósult az elmúlt 15 évben, és ez is bizonyítja, hogy jobban lehet teljesíteni, ha összefogunk. Ebben az időszakban, kialakult a közös gondolkodás kultúrája, amely amellett, hogy előrébb visz bennünket, erősebbé is válunk általa – fogalmazott Bencsik János. A képviselő felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, miszerint nem egy egyszerű utat építettünk, hanem lehetőséget is arra, hogy a kerékpárút mentén lévő szolgáltatások összekapcsolódjanak.


A közel 480 millió forintos beruházáshoz 444 millió forintos pályázati támogatást nyert el a három település önkormányzata és a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége. A kerékpárút megépítését 16 éven át napirenden tartó Horváthy Lóránt, a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetségének elnökeként elmondta: a szövetség kerékjegyek kibocsátásával egymillió forintot gyűjtött a három település lakosaitól, az összegből a természeti értékekre felhívó táblákat és az új nyomvonalra irányító útjelzőket állítottak fel. Az új kerékpáros útvonal önálló vonalvezetésű, kétirányú pályatest, amely az Által-éren egy fahídon vezet át és bekötőággal csatlakozik Vértesszőlős belterületi kerékpárút hálózatához. Az útvonal tatai végpontjában 23 férőhelyes parkolót létesítettek. A kerékpárút kiépítését indokolta, hogy az 1-es főút a három település között erős emelkedők, beláthatatlan kanyarok miatt alkalmatlan a biztonságos kerékpározásra. Az út műszaki átalakítása nem volt lehetséges a szűk keresztmetszet miatt és a Bécs-Budapest vasútvonal feletti átjárón az úttesten nincs hely biciklizésre. A balesetveszély ellenére a kerékpáros-forgalom igen jelentős volt, az útvonalon az elmúlt években több biciklis vesztette életét.


forrás: tatabanya.hu
Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok