Gyaloglás az életért

Ragyogó napsütésben és kellemes októberi melegben zajlott, a tizedik alkalommal megszervezett "Gyalogolj az életedért!" elnevezésű városi séta. Az Érted Alapítványtól Bujtor Éva főszervező mellett sétált, Schmidt-Tóth Piroska, a rendezvény egyik fővédnöke is, valamint Bencsik-Szász Mónika korábbi védnök, és Dr. Berkovics Gergely aljegyző is.A felvonulás előtt a Polgármesteri Hivatal nagy tanácstermében köszöntötte Schmidt Csaba polgármester a megjelenteket. Köszöntőjében elmondta: az egészségügyi szűrések fontosságát és azok rendszeresítését a városvezetés is kiemelt feladatként kezeli, így a civil szervezetekkel összefogva a jövőben erre nagy hangsúlyt kívánnak fektetni.


Dr. Simon Tamás professzor „Kezedben az életed!” című előadását is meghallgathatták az érdeklődök, amelyben a professzor kifejtette: mindenkinek van lehetősége segíteni, és egy ilyen figyelemfelkeltő menet, amely a megyeszékhely főbb utcáin vonul végig, elgondolkodtatja az embereket a téma fontosságáról. A professzor többek között arról is beszélt, hogy bár megelőzni nem lehet az emlőrákot, de szűrni igen, és ezen van a hangsúly. Az ő saját mottója: negyvenöt éves kor alatt végezzenek önvizsgálatot, negyvenöt éves kor felett, pedig menjenek el a mammográfiai szűrésre a nők, amiről bosszantó tévhitek keringenek ugyan, de a leghatásosabb szűrést biztosítja. Előadása végén kihangsúlyozta azt, ami a Magyar Rákellenes Liga mottója is: Hívunk, jöjj... mert késve késő!


Az előadásban Dr. Dombi Péter, a Szent Borbála Kórház Onkológiai Osztályának és Onkohematológiai részlegének vezetője követte a professzor urat, aki a stresszmentes életre és az egészséges étkezésre hívta fel a figyelmet. A részt vevőkkel megosztotta az általa tökéletesnek tartott "vitaminbombát" is: egy marék savanyú káposzta, reszelt répával és némi olivabogyóval, tartalmaz minden szükséges vitamint és ennek fogyasztásával is már rengeteget tehetünk egészségünkért. Emellett kiemelte az összefogás szerepét a rákmegelőzésben. Véleménye szerint egészséges és beteg embereknek, civil szervezeteknek, egészségügyi dolgozóknak, pedagógusoknak és a városvezetőknek egyaránt részt kell vállalniuk ebben.

A figyelemfelkeltő menet indulása előtt, Schmidt Csaba polgármester virágcsokorral köszönte meg Bujtor Évának, az évek óta tanúsított odaadó munkáját az ügyben, Bencsik-Szász Mónikának a korábbi évek védnökségét, és bár elfoglaltsága miatt távolmaradt Dr. Bene Magdolna címzetes főjegyző asszony, de az ő kiemelkedő szerepét is megemlítették.Ezután útjára indult a „Gyalogolj az életedért!” városi séta, amely rendőri felvezetés mellett a városházától, egészen a Szent Borbála Kórházig tartott.A kórház udvarán pogácsával, teával és néhány üdvözlő gondolattal várták a rószaszín lufikkal kezükben gyaloglókat. A felvonulás üzenete nem más, mint a szűrővizsgálatok fontosságának kiemelése, amely az időben felismert daganatos betegségek jó eséllyel való gyógyítását, ezáltal pedig a rák túlélési esélyeinek növelését jelentik.


szöveg: tatabanya.hu

Cikk hasonló témában, kattintson rá:

Egészségváros az Árpád téren
Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok