Hagyomány és megújulás Óvárosban

 

Hivatalosan is megkezdődött a „Hagyomány és Megújulás Óvárosban” elnevezésű városfejlesztési projekt, amelyhez az Új Széchenyi Terv 1,3 milliárd forintot biztosított. A munkálatok miatt az ez évi Bányásznap a Csónakázó-tónál kerül megrendezésre.

 

A projektnyitó sajtótájékoztatón részt vett Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Bencsik János országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba polgármester, dr. Kancz Csaba kormánymegbízott és Holczinger László, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgató-helyettese. Dr. Seszták Miklós kifejtette: kevés olyan település van ma Magyarországon, amely a hagyományaira építve olyan látványos megújulásra volt képes, mint Tatabánya. Ahhoz, hogy egy ilyen szintű fejlődés végbemehessen egy településen két dologra van szükség: egy erős városvezetői elképzelésre, és a lakosság támogató munkájára, ez a projekt a garancia arra, hogy ezek a feltételek ebben a városban adottak, és megvalósultak - fogalmazott a miniszter. Hozzátette: az egykori bányászvárosból befektetőbarát várossá alakult Tatabánya, melynek példája mutatja meg igazán, hogy az ország gazdasági helyzete egyre stabilabb, s az a célunk, hogy Magyarország iparosításával meg tudjuk szilárdítani annak gazdasági helyzetét.

 

 

- Elmondhatjuk, egyöntetű volt a város lakóinak kérése, véleménye, hogy igen, szükség van a Május 1. park megújítására, rekonstrukciójára – kezdte megnyitó beszédét Schmidt Csaba polgármester. Majd így folytatta: ezen a ponton aztán elkezdtünk szövetségeseket keresni és nagy öröm volt számunkra, hogy a kormányzat támogatta a kérésünket, és nemcsak a park, hanem a teljes Óváros rehabilitációjára 1, 3 milliárd forintnyi forrást biztosított, amellyel a városfejlesztés első ütemét meg tudjuk valósítani.

 

- Elkészül egy 500 ülőhelyes mobil szabadtéri színpad, mely kulturális, művészeti eseményeknek adhat otthont, és a közösségi rendezvények fontos helyszíne lehet – hangsúlyozta Schmidt Csaba, aki hozzátette: új látványosság lesz a 12 méter átmérőjű, 3 szintes, 6 vízképes szökőkút. A családok, a gyermekek örömére épül meg az a játszótér, ahol a bányászatra emlékeztető játékok kapnak helyet. A projekt első ütemében a Május 1. parkban elbontjuk a volt szabadtéri színpad romjait, majd a 10 ezer négyzetméteres tereprendezés után mintegy 4 ezer négyzetméteren térkövezünk, illetve 6 ezer négyzetméteren új fűvel parkosítunk. A területen többek között 9 ezer darab cserjét és 65 darab fát telepítünk, és 1000 darab évelő virágot ültetünk ki a virágágyásokba. A parkban 130 darab köztéri padot helyezünk ki.

 

A polgármester ismertette, hogy a város megvásárolta a Ságvári úti posta épületét, mely a két világháború közötti időszakban községházaként működött. Az épület felújítását követően ide költözik a Gazdaságfejlesztő Szervezet, továbbá közösségi tereket és kiállítótermet alakítunk ki benne. Felújítják a Ságvári út és a Népház utca egy szakaszát, a Molnár utcát és a Móra Óvodát is. Bencsik János országgyűlési képviselő köszöntőjében elmondta: - Tatabánya városát a huszadik században a bányászat építette föl. Sosem szégyelltük azt, hogy ez a város munkásváros volt, és a hagyományos munkás gondolkodás, a kétkezi munka becsületének tisztelete továbbra is megmaradt, és erre tudtuk ráépíteni azt a modern gazdaságot, azt a modern ipart, amely ma meghatározza a város és a város környékének mindennapjait. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta azt is, hogy a munkaerő megújításához szükség van szolgáltatásokra: nem csak egészségügyi, oktatási, hanem a közösséget erősítő és a közösségi erőforrásokat is megújító programok szervezésére és támogatására is, ennek lehet méltó színhelye a későbbiekben a megújult park.

 

forrás: www.tatabanya.hu
Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok