Holokausztra emlékeztek Tatabányán

Városunkban az egykori zsinagóga helyén található emléktáblánál főhajtással kezdődött a 2012. április 16-i megemlékezés, ahol Pleier Tamás képviselő elmondta: az elmúlt hét évtized sem volt elég, hogy feldolgozzuk az eseményeket. A megható beszédet követően koszorúkat és a zsidó szokásokhoz híven köveket helyeztek el az emlékezők a felsőgallai emlékműnél. A megemlékezés az Edutus Főiskolán beszédekkel és diákok műsorával folytatódott.


A Szia! diákszínpad műsora

A megemlékezés az Edutus Főiskolán folytatódott, amit Dr. Kancz Csaba alpolgármester nyitott meg gondolataival. Az alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy társadalmunk milyen értékes tagjai voltak az egykori elővárosunk, Felsőgalla zsidó származású kereskedői, tanárai, művészei. "Örömmel látom, hogy a fiatalabb generáció tagjai is jelen vannak és szembesülhetnek a közel hetven éve történt szörnyűséggel.” – folytatta Dr. Kancz Csaba, majd az emlékek megőrzésének fontosságáról beszélt és végezetül elmondta: Nem szabad megfeledkezni a vészkorszakról, tovább kell adni, azért, hogy ilyen szörnyűség ne történhessen meg soha többé.

Vargáné Vojár Katalin, az Óvárosi Szakközépiskola és Szakiskola igazgatónője személyes gondolatait osztotta meg a közönséggel és a tisztább jövő építésének elengedhetetlen részeként, a múltbéli hibákból való tanulást emelte ki. "Azokra az emberekre emlékezünk most, akik egy történelmi korszak, ideológia áldozatai lettek."- fejezte be beszédét az igazgatónő. Zucher Immanuel kántor imaénekkel, Simon Péter esperes imával emlékezett az ünnepségen.


Zucher Immanuel imaéneke

Dr. Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációjáért felelős államtitkára előadását, Máté evangéliumának 25. fejezetével kezdte: „Bizony mondom nektek, amit e legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek" - hangzott az idézet. Az államtitkár kiemelte: "Ez a nap, a felelősségvállalásról szól. A magyar történelem gazdag azokban a történésekben, amik ellentmondóak a mai elveinkkel és nagy felelősségünk van abban, hogy megelőzzük bárki ilyet tegyen a jövőben. És ez a felelősség minden generációra érvényes." A politikus elmondta: Fontos, hogy szembenézzünk a múltunkkal és feldolgozzuk azt, de mindez csak úgy lehetséges, ha generációról generációra képesek vagyunk lehetőségeket biztosítani, képesek vagyunk a párbeszédre, és arra, hogy megértessük mindazt a borzalmat, ami a holokauszt során történt" - zárta beszédét Kovács Zoltán.

A beszédeket a középiskolások műsora követte, majd tatabányai fiatalok fotóiból nyílt Soá soha! címmel kiállítás a főiskola aulájában.

szöveg: tatabanya.hu
képek: Tatabánya PontTatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok