Jó ütemben halad az Agóra

A tervek szerint halad az egykori Közművelődés Háza átalakítása – hangzott el a "Tatabánya a Vértes Agórája" című, TIOP-1.2.1-08/2-2009-0004 azonosítószámú projekt szakmai nyitórendezvényén. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A WHB-VEMÉV-SZER Konzorcium képviselői a kivitelezést előreláthatóan 2012 decemberében fejezik be. A Tatabánya Pont Rendezvényszervező és Turisztikai Iroda Közhasznú Nonprofit Kft. is az épületben kap majd helyet az épület átadását követően.


Vértes Agórája látványterv

„Az építkezés látványos szakaszba ért az elmúlt hónapokban, és mindezek mellett elkezdődött a szakmai programok előkészítése is. Szeretnénk, hogy a felújítást követően a megújult épület igazi találkozási ponttá váljon, ahová a tatabányaiaknak és a kistérségben élőknek mindig érdemes lesz betérni.” – hangsúlyozta Schmidt Csaba polgármester a Hotel Árpádban rendezett szakmai mini-konferencián.


Cserteg István és Mók Ildikó a konferencián

Mók Ildikó, a projekt szakmai felelőse elmondta – a kívül-belül megújuló, szép és korszerűen berendezett, felszerelt épületben a szakmai munkát négy fő tevékenységcsoport köré szervezik. Nyitott és befogadó közösségi térként szolgálják a város polgárainak, civil szervezeteinek, alkotóinak, intézményeinek kulturális kezdeményezéseit, de barátságos, hívogató teret kínálnak majd a spontán betérők számára is. Szórakoztató programjaik az egyetemes és a kortárs kultúra értékeinek közvetítését, és a helyi tehetségek bemutatását, felkarolását egyaránt célozza. Az élethosszig tartó tanulás feltételeinek biztosításával pedig minden korosztály számára változatos képzési lehetőségeket tesznek elérhetővé. Mindezeken túl, a kistérség településeinek közművelődési intézményeit, szakembereit szolgáltató és tanácsadó munkájukkal is támogatni szándékoznak.

Fűrészné Molnár Anikó, a Tatabányai Múzeum igazgatója kiemelte, az Agóra program az ő szempontjukból is hasznos: „Új állandó kiállítással, foglalkoztató-teremmel, illetve múzeumpedagógiai és közművelődési rendezvényrendszerrel készülünk a jövő év elején várható nyitásra” – mondta el.


A képen: Páll János, Páll Ákos és Sámuel Botond

Az átépülő ház terveit a Planbau Mérnöki Iroda Kft. munkatársai készítették el. Páll János, a cég ügyvezetője előadásában kitért arra, hogy az átépítés után a látogatókat a huszonegyedik századnak megfelelően légkondicionált ház fogadhatja majd a Szent Borbála téren.

Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata 2009-ben a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében sikeresen pályázott az „AGÓRA - multifunkcionális közösségi központok és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítása” című pályázatra. A „Tatabánya – a Vértes Agórája” című projekt keretein belül az év végéig megújulhat az egykori Közművelődés Háza és a Tatabányai Múzeum épülete.

A megítélt támogatás összege 1 567 948 458 Ft, míg az elszámolható összköltség 1 844 574 929 Ft, mely összeg az épület rekonstrukciója mellett a teljes körű akadálymentesítést és új parkolóhelyek kialakítását is lehetővé teszi. A kivitelezésre irányuló szerződéskötés összege 1 447 177 328 Ft.

szöveg: tatabanya.hu
Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok