Kerékpárral Tatabányán


Egyre hosszabb a kerékpárút hálózat Tatabányán, emellett pedig 2013 őszétől Tatára az Által-ér Völgyi Kerékpárúton lehet átkerekezni. A fejlesztéseknek köszönhetően az Óvárosból Újváros egészén át a Kertvárosi körforgalomig bicikliúton lehet eljutni, a körforgalomnál pedig az Által-ér mentén egészen Tatáig lehet kerekezni.
Által-ér Völgyi Kerékpárút


Schmidt Csaba polgármester oda-vissza végigkerekezett a Tatabánya és Tata közötti új kerékpárúton 2013. október 31-én, melynek hivatalos átadójára a közeli napokban kerül sor. A mintegy hét kilométer hosszú kerékpárút az Által-ér völgyében halad és Vértesszőlősre való kitérés biztosításával köti össze a két várost.Schmidt Csaba elmondta: a kerékpárút megvalósítására Tatabánya, Vértesszőlős és Tata önkormányzata, valamint a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége konzorciumi összefogással pályázott. A projekt összköltsége 480 millió forint volt, ebből a támogatási konstrukció 444 millió forint, amit a konzorcium a Közlekedési Operatív Program (KÖZOP) pályázatán nyert el. A polgármester szólt arról is, hogy a megyeszékhelyen a közelmúltban újonnan átadott két kilométernyi kerékpárútnak köszönhetően Óvárostól a kertvárosi körforgalomig már valamivel több, mint 6 kilométer egybekapcsolt kerékpárúton lehet biciklizni, valamint csatlakozni a Tatabánya és Tata közötti kerékpárúthoz is. A további kerékpárút fejlesztésekről ismertette, hogy az ipari parkban, a közelmúltban kezdődött el a meglévő szakasz két kilométeres meghosszabbítása. A kerékpárút 6,8 kilométer hosszban, 2,7 méter szélességben készült el. Tatabányán a Rákóczi út - Lapatári út kereszteződésében indul, a vége pedig Tatán a Fáklya útnál van.A vértesszőlősi bekötőág


A vértesszőlősi vasútállomáshoz mintegy 400 méter hosszú bekötő ág épült. A kerékpárút javarészt az Általér bal és jobb partján halad. A kivitelezést közbeszerzés útján az FTK Építő Kft - Vértes-út Kft. - Geotech Kft által létrehozott konzorcium nyerte el, a munkálatokat helyi cégek végezték. Az út majd kapcsolódhat az EuroVelo 6-os számú kerékpáros útvonalhoz, illetve már kapcsolódik a Tatabánya és Vértesszőlős között már meg lévő, az 1-es út mentén haladó kerékpárúthoz. A Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége kerékjegyek kibocsátásával egymillió forintot gyűjtött a három település lakosaitól, az összegből a természeti értékekre felhívó táblákat és az új nyomvonalra irányító útjelzőket kívánnak felállítani.Belterületi bringautak


2013. szeptember 20-án adták át a tatabányai kerékpárút-hálózat utolsóként elkészült, két kilométeres szakaszát, így az Óvárostól több mint hat kilométeres kerékpárúton lehet biciklizni Tata irányába a kertvárosi körforgalomig.

Schmidt Csaba polgármester akkor elmondta, a kerékpárút csatlakozik a hét kilométer hosszú Tata-Tatabánya kerékpárúthoz, amely az Által-ér völgyében, Vértesszőlős érintésével köti össze a két települést.

A projekt I. szakasza a II. Rákóczi Ferenc út és a Komáromi út melletti kerékpárutakhoz kapcsolódott. A Huba vezér utcában 240 méter hosszan épült meg az egyoldali kétirányú kerékpárút és járda. A projekt II. szakasza a Komáromi út és a Köztársaság útja melletti kerékpárutakhoz kapcsolódott.
A Komáromi út és a Győri úti buszmegálló között a Béke parkon keresztül önálló nyomvonalon, 854 méter hosszú kétirányú kerékpárutat alakítottak ki, egészen a Dózsa György úti kereszteződésig. Innen a meglévő járda nyomvonalán a Szent Borbála térig elválasztott gyalog- és kerékpárút épült. A projekt III. szakaszában 1036 méter hosszan új gyalog- és kerékpárutat építettek, amely a Köztársaság útja és a Ságvári út melletti kerékpárutakat köti össze.

A tatabányai önkormányzat a belterületi kerékpárút-hálózat összekötése beruházásra 148 millió forintot nyert a Közép-Dunántúli Fejlesztési Ügynökség pályázatán és az összeget 16 millió forinttal egészítette ki.


forrás: tatabanya.hu / MTI / Tatabánya Pont

Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok