Kezdődik a Jó szerencsét! Emlékév


2016. december 22-én hivatalosan és ünnepélyesen kezdetét veszi a szűk egy esztendőn át, 2016. december 24. és 2017. október 10. között tartó Jó szerencsét! Emlékév.A különleges rendezvénysorozat ötletének megszületéséről, valamint a tervezett programokról és a kapcsolódó pályázatokról Schmidt Csaba polgármester tájékoztatott a város legrangosabb ünnepe és díjkiosztó gálája, a Szent Borbála-napi ünnepség előtt a Jászai Mari Színházban december 4-én, vasárnap.

A Jó szerencsét! Emlékév kezdő és záró dátumát az első csille szén kigördülésének 120 éves, illetve Tatabánya várossá válásának 70 éves jubileuma adja.

Már a hivatalos megnyitó előtt egy igazán izgalmas eseményre várják a tatabányaiakat december 16-án, 15 órakor leplezik le a város új, látványos falfestményét a Szent Borbála út 6. szám alatti lakótömb oldalán. A helyszín nem véletlen, annak idején pontosan itt volt az I/a akna szellőzője.

350 kórustag színvonalas előadása és egy kis meglepetés is várja majd a megnyitó ünnepségre érkezőket december 22-én, 17.00 órától a Május 1. parkban, melyet megtisztel jelenlétével Dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, az Emlékév fővédnöke is. Majd ünnepi szentmisét celebrál Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke az Óvárosi Szent István templomban.

1950. december 30-a a tatabányai bányászat fekete napja volt: 81 bányászunk halt hősi halált odalent. Az ő emlékük előtt hajthatnak fejet az óvárosi Bányász Kegyeleti Emlékműnél a tatabányaiak a Bányász Hősök Emléknapján, december 30-án.

A hagyományos Tavaszi Fesztivál jövőre is nagyszabásúnak ígérkezik: 2017. március 17. és április 8. között koncertek, újonnan nyíló tárlatok, filmvetítések, színházi fesztiválok, kórustalálkozók várják Tatabánya kultúrára fogékony lakóit.

Igazi bányászkalandba csöppenhetnek a kisebbek a május 27-28. között tartandó városi Gyermeknapon. Az ingyenes Bányász Kalandpark tekergő ösvényeivel, sötét alagútjaival kalandos felfedezőtúrára csábítja a gyerekeket.

Háromnapos, látványos fesztivál keretében gyűlhetnek egybe a bányászmúltjukat őrző Kárpát-medencei települések a Bányászvárosok Találkozóján június 9-11. között a Május 1. Parkban. Szellemi és sportvetélkedők, fellépők, kirakodóvásár, ökumenikus istentisztelet színesíti az eseményt, és az ekkor mutatják be Tatabánya süteményét, a Bányász szeletet.

Immár ötödször indul majd a tatabányai nyár sörfesztivállal: ínycsiklandó étel- és italkülönlegességekkel, több mint 50 féle kézműves sörrel és természetesen sztárfellépőkkel kapcsolódhatnak ki a helyiek az Árpád téren és környékén június 16-18. között.

Koszorúzásokkal kezdődik, majd fesztivállal, vásárral és koncertekkel folytatódik a 67. Tatabányai Bányásznap szeptember első hétvégéjén. Városunkat az a megtiszteltetés érte, hogy az Emlékévben Tatabánya lesz a házigazdája a Bányásznap Országos Központi Ünnepének is.

A zene, a tánc és a filmművészet jeles képviselői tisztelegnek produkcióikkal a tatabányai bányászat előtt a Jó szerencsét! Emlékév gálaműsorának keretében október 8-án, 17.00 órától. A közel kétórás, nagyszabású záróestnek a Jászai Mari Színház ad otthont.

Az emlékév kapcsán két pályázaton is kipróbálhatják magukat a vállalkozó kedvűek.

A szénrajzpályázatot a Vértes Agorájában található Kortárs Galéria hirdeti meg, meghívásos és szabad beadásos rendszerben.  A pályázatra jelentkezhetnek professzionális képzőművészek (művészeti egyetemeken végzettek, MAOE tagok) és a művészeti egyetemek hallgatói. Pályázni személyenként 3db 2x1 métert nem meghaladó, a szenet bármilyen módon felhasználó munkával lehet. A kiállításra jelentkezni 2017. június 9-ig lehet a kammerlohr@avertesagoraja.hu címre elküldött maximum 3 darab .jpg formátumú képpel és szakmai önéletrajzzal. A képeket kiállításra kész állapotban kell leadni. A kiállítás megnyitója és a díjak átadása 2017. szeptember 6-án 17 órakor lesz a Kortárs Galériában.

A Kincsesbánya vetélkedő az ügyességet, kreativitást és tudást próbára tevő játék tatabányai családoknak, közösségeknek. A három fordulós versenyre 10-20 fős csapatok jelentkezhetnek.

A fordulók időpontjai és helyszínei:
I. forduló: 2016. február 25. szombat 14-19 óra
Központi helyszín: Földi Imre Sportcsarnok
II. forduló: 2016. április 29. szombat
Központi helyszín: A Vértes Agorája
III. forduló: DÖNTŐ 2016. május 20. szombat
Helyszín: A Vértes Agorája és környéke

A döntővel egy időben rétessütő versenyt hirdetnek. A versenyre jelentkezőknek a helyszínen kell elkészíteniük a réteseiket. A megmérettetés polgármesteri fődíja nem más, mint egy 3 napos, hétvégi körutazás busszal, Bedzin-Krakkó-Selmecbánya úticéllal. Ezen kívül olyan izgalmas jutalmak találnak gazdára, mint a mozi különtermének kibérlése, sárkányhajózás, vitorlázás, vagy éppen kaland- és élménypark belépőjegyek. Jelentkezési határidő: 2017. február 6. További információk és jelentkezés december 4. után a www.kincsesbanyavetelkedo.hu honlapon.

Az előttünk álló szűk egy év programkavalkádjának állomásai közötti eligazodás segítése érdekében egy önálló honlapon is létrehoznak, amelynek tartalma izgalmas időutazást ígér Tatabánya történelmébe.

Az Emlékév kapcsán korábban meghirdetett, a bányász múlt és a bányász hagyományok bemutatására megvalósuló programok, rendezvények szervezésére, valamint a városban bányász emlékhelyek kialakítására kiírt két pályázatra időközben beérkeztek a pályaművek, melyeket a jövő hét folyamán fognak elbírálni.

A gyermekek legnagyobb örömére, színes és izgalmas matricagyűjtő album is készül, amelyet várhatóan már január végétől kezükbe vehetnek a város ifjai.


Forrás: tatabanya.hu
Fotó: Tatabánya Pont

Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok