Megnyitott A Vértes Agorája


2013. április 5-én, pénteken háromnapos rendezvénysorozattal nyitotta meg kapuit Tatabánya új kulturális műhelye, A Vértes Agorája. Az egykori Közművelődés Háza felújításával létrejött művelődési centrum az Európai Unió, a Magyar Állam és Tatabánya Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.


Schmidt Csaba polgármester átadja A Vértes Agorája "kulcsát" Sámuel Botondnak, az Agora Nonprofit Kft. ügyvezetőjének (További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)


Schmidt Csaba polgármester ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy a Vértes Agorájával a város legnagyobb beruházása készült el, s ez fontos mérföldköve a város életének. Bizakodásának adott hangot, hogy a most átadott multifunkcionális közösségi központ találkozási pontja lesz minden tatabányai ember számára. Kitért arra is, hogy olyan szakmai stáb és program állt össze, amely az összefogásra és a lendületre épül, és ez új irányokat adhat a város közösségi életének. A polgármester köszönetét fejezte ki a projekt jelentős kormányzati támogatásáért. A Vértes Agorája már nemcsak egyszerűen művelődési ház, tevékenysége több funkcióban határozható meg: a ház közösségi-, képzési-, oktatási- és szórakoztatási központ, valamint kistérségi tanácsadói és szolgáltatási funkciót is ellát - hangsúlyozta Schmidt Csaba.


Halász János kultúráért felelős államtitkár arról szólt, hogy a közösségi művelődéshez valódi közösségi tereket kell biztosítani, ezt Győr, Hódmezővásárhely, Békéscsaba és Kaposvár után az Agora programmal most Tatabányán megtették, jelentős uniós és kormányzati támogatással. Kifejtette, hogy a közművelődési szerepkörből a közösségi funkcióba való lépéssel lehet legjobban szolgálni a magyar kultúra ügyét. Az államtitkár szerint ennek megvalósításához kell a kulturális struktúrában megtalálni legjobban működtethető intézményrendszerek helyét."Ilyen volt, ilyen lett" kültéri kiállítás


Az épület előtti téren "Ilyen volt, ilyen lett" című szabadtéri fotókiállítás azokat a változásokat mutatja be, amelyek fontos mozzanatai voltak a város építészeti arculatának kialakításában. A gálaműsorban a tatabányai óvodások mellett színpadra lépett Tatabánya Város Fesztivál Fúvószenekara és a Bányász Táncegyüttes. Hagyományteremtő a ház kávézójában Tatabányai Históriák címmel rendeztek beszélgetést, melynek a szervezők szándéka szerint még lesz folytatása.


Mint ismeretes, Tatabánya önkormányzata sikerrel pályázott a „Tatabánya – a Vértes Agorája” című, TIOP-1.2.1-08/2-2009-0004 azonosítószámú, az „AGORA - multifunkcionális közösségi központok és területi közművelődési tanácsadó szolgálat infrastrukturális feltételeinek kialakítása” című pályázaton. A munkálatok a tatabányai Plan-Bau mérnöki Kft. tervei alapján, a WHB-Vemévszer konzorcium kivitelezésében, 2012 januárjában kezdődtek meg.


A modern, színes Vértes Agorája épülete a szakmai stratégia szerint multifunkcionális közösségi központként működhet. A felújítás során bővítették a tereket, biztosították a teljes körű akadálymentesítést, a külső környezetben új zöldfelületekkel rendelkező parkokat alakítottak ki.


"A házban 440 vendéget fogadni képes színházterem, 100-120 fős kamaraterem, 480 fős ruhatár, gyermekmegőrző, pelenkázó, teakonyha, kerékpár- és babakocsi tároló, táncterem, oktatótermek, öltözők, a legmodernebb hang- és fénytechnikával ellátott terek és egy 100 négyzetméter alapterületű szabadtéri színpad, illetve kiállító- és előadó terem, valamint egy kávézó és étterem várja az ide látogatókat” – ismertette Sámuel Botond, az Agora Nonprofit Kft. ügyvezetője.

"Az úgynevezett Agora-program hazai és uniós forrás hozzáférés segítségével egyfajta „tartalomfejlesztést” tesz lehetővé úgy, hogy ehhez az infrastrukturális háttér (kivitelezés, eszközbeszerzés) kialakításának anyagi forrását a Magyar Állam, az Európai Unió és az Önkormányzat együttesen biztosította. A Vértes Agorája már nemcsak egyszerűen művelődési ház, tevékenysége több szakmai, tartalmi funkcióban határozható meg: a ház közösségi-, képzési-, oktatási-, szórakozási- és élmény-, valamint kistérségi tanácsadói és szolgáltatási funkció. A fenntarthatóságát a jegy-, a reklám és egyéb bevételek is biztosítják majd” – emelte ki Salamon Hugó, a ház szakmai vezetője.


Fűrészné Molnár Anikó a sajtótájékoztatón ismertette, hogy az Agora épületében működő Tatabányai Múzeum új állandó kiállítása a történeti ökológia segítségével kalauzolja el a látogatót abban a térben és időben, amelyet így határoztak meg: az Által-ér és környezete az ember jégkorszaki megjelenésétől az 1970-es évekig.

Az épületben kapott helyet a Tatabánya Pont Rendezvényszervező és Turisztikai Iroda is, amely a Polgármesteri Hivatalból költözött ide, ahol az ajándékbolt is megtalálható, valamint a Tatabánya Kártya ügyintézése is itt folyik a továbbiakban.(További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)


A Vértes Agorája szombaton és vasárnap, április 6-án és 7-én "A Tavaszi Agora Napok – avagy mindenből egy keveset" című rendezvényével várta a nagyközönséget. A ház előtti parkban és a megújult épületben is sok érdekes program várta a felnőtteket, gyerekeket egyaránt. Az első napon az "Agora turné" elnevezésű háznéző túrán a házzal ismerkedhettek meg az érdeklődők, akik megtekinthették az "Élő galéria" keretében megrendezett, a városi és környékbeli művészek munkáiból összeállított tárlatot. (További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)


Kézműves és hagyományőrző foglalkozások, fénykabinok, tízperces közös mozgások is színesítték a programokat.  A "Tatabányai Barangoló" célja volt, hogy az Agora részeként működő városrészi művelődési házakat is minél többen megismerjék. A gálaműsorban többek között színpadra lépett az Évszakok Kamarazenekar, a Demeniev család és a Népház Show Formációs Táncegyüttes, de "Kacag a város!" címmel a stand up műfaj is képviseltette magát.


A Dumaszvingház című előadás (További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)

Vasárnap folytatódott az Agora turné, továbbra is látogatható volt az Élő galéria, folytatódtak a kézműves foglalkozások, a barangolások és a sportos tízpercek sem maradtak el. Fellépett a Szélkiáltó együttes, koncertet adott Tatabánya Város Fesztivál Fúvószenekara, a nap végén Somló Tamás lépett színpadra.


Somló Tamás (További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)(További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)Csernoviczki Éva vezetésével mozoghattak is a látogatók (További képekért kattintson a fotóra! Érdemes!)Drums-Dance Flash Mob (forrás: Peron Music Alapítvány YouTube csatorna)

A megnyitó alkalmával elkezdődött A Vértes Agorája nagy sálkötő akciója, a "Kössük össze a várost!".

Az uniós projekt megítélt támogatási összege 1 567 948 458 Ft, míg az elszámolható összköltség 1 844 574 929 Ft, mely összeg az épület rekonstrukciója mellett a teljes körű akadálymentesítést és új parkolóhelyek kialakítását is lehetővé teszi. A kivitelezésre irányuló szerződéskötés összege 1 447 177 328 Ft volt.

Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok