Szabó Anita: Sokan állnak mellettünk


2012. november 24-én sok év után ismét Tatabányán koncertezett a Republic. A színpadon az együttessel együtt fellépett a Sárberki Általános Iskola kórusa is. A gyermekek számára életre szóló élmény volt a Republic-kal egy színpadon szerepelni. A Tatabánya Pont interjúja Szabó Anita tanárnővel, a kórus vezetőjével és a fellépő diákokkal.A kórus néhány tagja. Középen hátul Szabó Anita tanárnő (Kattintson a fotóra a koncerten készült képekért!)


Tatabánya Pont: Először is azt kérdezném Tőletek -bárki válaszolhat, de egyszerre csak egyvalaki beszéljen-, hogy hogy éreztétek Magatokat: a koncert előtt, közben, s utána?

Gyerekek: Hát, a fellépés előtt nagyon izgultunk, vagyis valaki izgult, de a próba után már jó volt, mert megdicsértek minket, így utána már senki sem izgult. De nagyon jó érzés volt a Republic zenekarral szerepelni!

Tatabánya Pont: Ki az, aki izgult?

Gyerekek: Én izgultam, de aztán a színpadon rájöttem, hogy nem kell izgulni, mert nem ronthatjuk el, mert ők híres zenészek, és Anita néni is mondta, hogy nem kell izgulni... Úgyhogy aztán jót buliztunk...

Szabó Anita: De a zenészek is úgy viselkedtek, hogy a gyerekek feloldódtak pillanatokon belül. Tehát nem a "híres zenészek" jöttek oda hozzánk, hanem "emberek", akik imádják a gyerekeket.

Tatabánya Pont: Egyébként lehet, hogy ők jobban izgultak, mint Ti, és nagyon tetszett nekik a Ti előadásotok ám! Hányadikos gyermekekből áll a kórus?

Szabó Anita: Az a 26 gyerek, aki fellépett a Republic koncerten, ők a kórus fele, ők javarészt 2., 3., 4. osztályosok, és négy 5. osztályost hívtam vissza. A kórusban énekel még vagy 30 elsős is.

Tatabánya Pont: Szép nagy kórus, gratulálunk hozzá. Honnan jött egyébként az ötlet, hogy kortárs könnyűzenei darabokat is gyakoroltok?

Szabó Anita: Elsősorban ezeket gyakoroljuk, mert amikor életre hívtuk a kórust, akkor összeültünk a gyerekekkel, hogy megbeszéljük, mi legyen a repertoár. Ők dobálták be ezeket a dalcímeket. Én lepődtem meg a legjobban, hogy nem Halász Judit Boldog Születésnapot című dala, hanem mondjuk a Republictól a Szállj el, kismadár! hangzott el. Megbeszéltük ezeket, összeírtuk, mindig megszavazzuk, hogy mit szeretnének megtanulni, hiszen nálunk demokrácia van. Én utánajárok a daloknak, és együtt megtanuljuk őket. De általában ők választanak.


(Kattintson a fotóra a koncerten készült képekért!)

Tatabánya Pont:
És mik vannak még a tarsolyban?


Szabó Anita: A Republic mellett a Bikini-dalokat szeretik nagyon, Beatrice-dalokat is szívesen énekelnének, de 1-2 számról le vannak tiltva. Imádják továbbá az Ohio-t, az Alma együttestől a Szuperkukákat. Volt egy környezetvédelmi nap, a szelektív hulladékgyűjtés témakörében, ott fellépett a kórusunk ezzel a dallal, ami azóta is nagy favorit. Vannak tehát kisebb gyermekeknek való dalaink is. A Legyetek jók, ha tudtok még nagy kedvenc, de pl. Micimackót nem akarják befogadni. Az mindenképpen nagy támogatás nekünk, hogy igazgatónőnk, Krutilla Katalin megvette nekünk a Rockgyerekek című cd-sorozatot, ami úgy néz ki, hogy egy gyermekkórus énekli az áthangszerelt dalokat, de ugyanúgy rajta van a cd-ken a zenei alap is. Mi ezeket az alapokat használjuk gyakorláshoz, és a fellépéseken. Tehát ilyen szempontból nagyon könnyű dolgunk van, mert elővesszük ezt a 8 cd-t, megnézzük, milyen dalok vannak rajta, és arra kezdünk el gyakorolni.

Tatabánya Pont: Azt nem kérdezem, hogy a gyerekek hogyan állnak ehhez hozzá: az látszik az arcukon és pláne a produkciójukon is. De hogyan állnak hozzá a szülők?

Szabó Anita: Iszonyúan támogatnak minket. A koncerten is egész családok voltak jelen a közönség soraiban, és nem csak Tatabányáról, hanem többen mesélték, hogy egészen messziről is (pl. Diósdról) jöttek családtagok, hogy meghallgassák a gyerkőcöket. A szülők ott csápoltak az első sorokban, fantasztikus volt látni, ahogy hozták a hangulatot magukkal. De a szülők abban is partnerek, hogy ha megyünk valahová, viszik-hozzák a csemetéket, vagy tolerálják azt is, hogy ha benn maradunk kicsit tovább az iskolában próbán.

Tatabánya Pont: És milyen fogadtatásra lel ez a kórus a kollégák között?

Szabó Anita: A kollégák is maximálisan mellettünk állnak. Most, hogy ekkora volt a készülődés a koncert előtt, kértem a többieket, hogy egy kicsit helyezzük előtérbe az énekkart. És ezt a hátteret meg is teremtették nekünk. Bármikor össze tudtam hívni az énekkart, azonnal ott voltak, soha nem hiányzott senki más szakkör miatt.

Tatabánya Pont: Akkor már csak egy kérdés maradt: mi lesz a következő produkció?

Gyerekek (a háttérből bekiabálva): Bikini!

Szabó Anita: Igazából még nem tudjuk, most egyelőre a Sárberki Iskola karácsonyi ünnepségére készülünk, majd meglátjuk, mi lesz a következő. De ez is a Rockgyerekek sorozat egyik produkciója lesz, van ugyanis egy karácsonyi tematikus cd is, amelyről már kinéztem egy karácsonyi Republic-számot, azt adjuk elő majd. Most kis pihenő következik erre a nagyszabású előadásra, de a következő hetekben már elkezdjük az ünnepi dal gyakorlását is.

Tatabánya Pont: Köszönjük szépen és további hasonló sikereket kívánunk!


Holicsek SzilviaKapcsolódó interjú:


Boros Csaba: Mindig nagy élmény fiatalokkal együtt színpadra lépni


Kapcsolódó cikk:


Jön a Republic Tatabányára!

Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok