Száguldó autók felett - átadták a vasalt mászóutat Tatabányán


2015 tavaszának egyik "csúcspontja" a vasalt mászóút, azaz via ferrata átadása volt Tatabányán, a Turul-madár alatt a Kő-hegyen. A különleges helyszínen Schmidt Csaba Tatabánya polgármestere és Kovács Tamás, a vasalt mászóutat kiépítő csapat vezetője mutatták be az utat és nyitották meg a várhatóan lelkes nagyközönségnek.Schmidt Csaba örömét fejezte ki, hogy egy újabb attrakcióval bővült Tatabánya város és környékének turisztikai kínálata. Amint arra a polgármester is rámutatott, a tatabányai via ferrata fejlesztési lehetőségként először 2012-ben jelent meg a Tatabánya Pont Rendezvényszervező és Turisztikai Iroda által készített turisztikai fejlesztési javaslatban. Később az Agora Nonprofit Kft. kapta a megbízást a projekt lebonyolítására. Ezt követően folyamatos egyeztetések és engedélyezési eljárás vette kezdetét a terület vagyonkezelőjével, a Vértesi Erdő Zrt-vel, az erdészeti hatósággal, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséggel, a zöldhatósággal".
2014 nyarának végén kezdődött meg a munka. A tesztmászások decembertől folyamatosan zajlottak és a tapasztalatoknak megfelelően korrigálták az útvonalakat. Az üzemeltetésre vonatkozóan hármas szerződés aláírására került sor korábban a Vértesi Erdő Zrt., az Agora Nonprofit Kft. és a Vértes Alpintechnika Kft. között.

Jelenlegi állapotába 2015 márciusára került, amikor is Schmidt Csaba tájékoztatása szerint a polgármesteri hivatal néhány munkatársa részt vett egy tesztmászáson, mert fontosnak érezték, hogy miután elkészültek a pályák, de ki legyen próbálva azelőtt, hogy a nagyközönség birtokba veszi.A képen Schmidt Csaba. A fotó 2015. március 21-én, a próbamászáson készült. (Forrás: Facebook - fotó: Bereznai Csaba)


A táblák és a kamerák kihelyezésével kapcsolatos egyeztetések idén tavaszra zárultak, az ezekkel kapcsolatos végső engedélyeket is ekkorra kapta meg a kivitelező.

Schmidt Csaba reményét fejezte ki, hogy ez a beruházás is hozzájárul ahhoz, hogy a Turul emlékmű környékét, természeti szépségeit még többen látogassák. Tatabánya polgármestere kiemelte, hogy a turisztikai fejlesztések Tatabányán ezzel nem fejeződtek be, ugyanis a Turul-madárhoz közel egy látogató központot terveznek építeni, hogy a környékre látogatók színvonalas szolgáltatásokat vehessenek igénybe.

Kovács Tamás elmondta: jelenleg 5, zöldhatósági engedéllyel rendelkező szervezet van az országban. Az ő regisztrációjukkal bárki mászhat, azonban fontos, hogy ha saját felszereléssel is érkezik valaki, vegye fel a kapcsolatot valamelyik szervezettel, vagy az üzemeltető Alpintechnika Kft-vel, akik biztosítják számukra az egész évre szóló mászási jogosultságot. A tőlük szettet bérlők automatikusan megkapják azt. Kovács Tamás hozzátette: az utak egész évben látogathatóak, különböző nehézségi fokozat között lehet választani, így mindenki megtalálja a kedvének és tudásának megfelelőt. A tatabányai vasalt mászóút vagy via ferrata használata ingyenes, azonban felszerelés nélkül senki sem mászhat a kiépített útvonalakon. Ilyen felszerelést vásárolni vagy bérelni lehet, például az üzemeltetőtől, illetve érdemes kiváltani a "Vasaltutak" kártyát.  Felszerelés bérlés a helyszínen lehetséges, túravezetés és oktatás szintén, amiért előtte fel kell venni a kapcsolatot az üzemeltetővel:

Kovács Tamással a +3620/4219945-os telefonszámon, vagy e-mailen: vasaltutak@gmail.comKattintson:Miután a polgármester Kovács Tamástól átvette a nevére szóló "Vasaltutak" kártyát, nekivágtak a meredek sziklafalnak.

 A Tatabányai Vasalt Mászóút útvonalai:


Az utak össz hosszúsága: 540 m, a legnagyobb bejárható szintkülönbség 90 m

Turul út
„D”/„E” fokozatù vasalt út. A Turul-emlékmű alatt húzódó sziklafalon
Hossza: 100 m
Szintkülönbség: 40 m

Kata út
A Kő-hegyen vezető három vasalt út közül a legnehezebb.
„E” nehézségű (gyakorlott „via ferrata mászóknak” ajánlott)
Hossza: 140 m
Szintkülönbség: 85 m

(Az utat annak építői Tolnay Kata emlékének szánták, aki három társával együtt, egy hegyomlás során vesztette életét 2009-ben a Himalájában.)

Hét vezér út
A sziklás letörésén vezető út természeti szépségét és sportértékét tekintve a komoly alpin klettersteigekkel vetekszik.

Nehézségi fokozat: C
Hossza: 300 m
Szintkülönbség: 90 m

Öt vezér út
A Hét vezér könnyített változata, az első, meredek szakasz kihagyásával lehet felcsatlakozni az útvonalra.Tudnivalók:

KI MÁSZHAT?
Bárki.
Fontos a szédülésmentesség, valamint egy alapvető erőnlét is szükséges ahhoz, hogy élvezetes legyen a mászásod. A magyarországi vasalt utak különböző nehézségűek, a legkönnyebbek a gyermekek valamint a kevésbé aktív életmódot élőknek, a nehezebbek
pedig a sportosaknak jelentenek kihívást. Gyerekek is? Igen! Felnőtt kíséretében és felelősségvállalásával természetesen.

HOGYAN?
Az útvonal mentén egy drótkél van rögzítve több ponton a sziklába, ez a biztosítás alapja. Ehhez kapcsolódik hozzá a mászó a speciális felszereléssel, mely megóvja az eséstől. A különböző nehézségű utakon a szikla természetes adottságait kihasználva haladhatsz
előre, valamint a drótkötelet, illetve az esetenként a sziklához rögzített, lépést, fogást segítő létrafokokat is igénybe veheted, ha szükséges.Használati útmutató:

Vasalt utak tíz parancsolata, a mászó saját védelmének érdekében:


- Mászás előtt tájékozódj az időjárásról, annak megfelelően készülj.
- Érkezz kipihenten, egyél, igyál eleget a mászás megkezdése előtt.
- Tudásodnak és állóképességednek megfelelő utat válassz.
- Használj megfelelő ruházatot és felszerelést.
- A sisakot a szikla alatt is, valamint a mászás közben végig hord! Megvéd a hulló kövek okozta sérülésektől.
- A beülőt helyesen vedd fel, a csatját rögzítsd szorosan a derekadon, ne tudj kibújni belőle a csat oldása nélkül.
- A mászás közben mind a két kantárnak a drótkötélre kell kapcsolódnia. A rögzítési pontoknál előbb az egyik, majd a másik karabínert akaszd át a következő szakaszra. A karabínerek zárját mindig csavard be, sose nyílhasson ki a nyelvük véletlenül.
- Társad és közötted legalább 2 rögzítőpontnyi távolság legyen.
- A pihenőhelyeken engedd el a nálad gyorsabban haladókat.
- Óvd, védd a környezetet! A szemetet a kijelölt tárolókba gyűjtsd, őrizd meg a természetet eredeti szépségében.


További információ itt.


Megközelíthető:

A tatabányai via ferrata autóval megközelíthető az M1-es autópálya tatabányai lehajtójától, ahonnan az 1-es úton keresztül a Turul szobor parkolójához kitáblázott út vezet. Az autóbusszal vagy vonattal érkezők az buszpályaudvarról, illetve vasútállomástól a piros jelet követve 20 perces sétával (lépcsőzéssel) juthatnak el a Turul emlékműhöz, ahonnan jelzések, táblák vezetnek az utak kezdetéig.Forrás: Tatabányai Via Ferrata / Tatabánya Pont
Fotók: Tatabánya Pont / Facebook

Hasonló cikk:


Vasalt mászóutak a Kő-hegyen

Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok