Szent Borbála ünnepe 2012-ben


Az idei évben Reviczky Gábor színművész lett Tatabánya díszpolgára, az Ezüst Turul díjat Jakab János az FC Tatabánya sportigazgatója kapta meg, míg Szabó Endréné és dr. Kara Ágnes a Szabó Ignác díjat vehette át Schmidt Csaba polgármestertől a Jásza Mari Színházban megtartott, Szent Borbála napi ünnepi közgyűlésen.Balról jobbra: Jakab János, Reviczky Gábor, Szabó Endréné, dr. Kara Ágnes, Schmidt Csaba polgármester


Schmidt Csaba köszöntőjében szólt arról, az ember életében nagyon fontosak az ünnepek, mert egy pillanatra kiléphet a mindennapokból, és az ünnepekkel egyensúlyt teremthet, erősítheti közösségi összetartozásának érzését a világban. Az ünneptől elválaszthatatlanok a hagyományok, amelyek közül Tatabányán a legerősebb bányászat, amely egy évszázadra meghatározta a város arculatát, az itt élő emberek sorsát. Ezzel együtt megteremtette azt a közösséget is, melynek legfontosabb értékei a becsületes munka és a tisztességes élet voltak és maradtak – hangsúlyozta a polgármester, aki szerint Szent Borbála alakjának üzenete még inkább méltó helyre került azzal, hogy az önkormányzata ezen a napon tartja azt az ünnepi közgyűlését, amelyen méltatja és elismeri azoknak az embereknek a munkáját, tevékenységét, akik sokat tettek a város közösségéért.
Szabó Endréné, a Szabó Ignác díjat azzal érdemelte ki, hogy magas színvonalú szakmai munkával vezeti a Szent Teréz Idősek Otthonát, ahol 287 bentlakásos időskorú ellátásáról gondoskodnak.  Az idei esztendő januárjától az Egyesített Szociális Intézmények szakmai igazgatóhelyettesi teendőit is ellátja. Önkéntesként évek óta dolgozik a Tatabánya Város Időskorúak Gondozásáért Alapítvány kuratóriumi elnökeként, de részt vállal a tatabányai civil háló erősítésében is.
A szintén Szabó Ignác díjas dr. Kara Ágnes harminc éve gyógyítja körzetében a betegeket. Orvosi hivatásának gyakorlásakor fontosnak tartja a megelőzést is, az egészséges életmód elfogadtatását, komoly egészségnevelő tevékenységet folytat, kiemelkedően látja orvosi hivatásának feladatait.
Jakab János az FC Tatabánya sportigazgatója Ezüst Turul díjat kapott, mert jelentős része van a klub gazdasági egyensúlyának megteremtésében, az új támogatók megtalálásában. Munkájának köszönhetően a sportkör fiatal labdarúgói rendezett körülmények között készülhetnek, és így sikeresen vehetnek részt az itthoni és külföldi tornákon. Sokat tett azért, hogy megépüljön az új nagyméretű műfüves labdarúgópálya, megvalósuljon a létesítmények fejlesztése.Reviczky Gábor


A tatabányai születésű Reviczky Gábor művészi munkásságáért, eddigi életművéért kapott díszpolgári címet.  Fanyar humorú, közkedvelt színész, kivételes művészi erővel formálja meg a groteszk, ironikus karaktereket. Színházi szerepei mellett számos filmben és tv-játékban szerepelt. A kultuszfilmmé vált Csinibaba és az Üvegtigris című filmekben nyújtott alakításaival meghatározó szereplőjévé vált a magyar szórakoztató filmművészetnek. Számtalan művészeti díj tulajdonosa, az Alternatív Kossuth díj után és az idei évben Kossuth díjjal jutalmazták.
Az ünnepi műsorban közreműködött a Bárdos Lajos Vegyes kórus és a Kamara Filharmonikus Zenekar.

 Kapcsolódó programok


A Szent Borbála Napok keretében 2012. december 4-én, kedden 13 órakor rendezik meg a Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskolában a "Bányászhagyományok ápolása" című iskolai verseny döntőjét, majd délután félötkor a Jászai Mari Színház, Népház Kortárs Galériájában lesz Tarjáni Antal fotókiállításának megnyitója. A program folytatásaként félhatkor a Szent Borbála téri szobornál lesz gyertyagyújtás, ezután 18 órakor ünnepi szentmise lesz az Óvárosi Szent István templomban. Továbbá az adventi vásár területén, az Árpád téren kifaragásra kerül a Turul-madár mellett Szent Borbála szobra is jégből.


Kapcsolódó cikkek


Turul-madár jégből


60 év 60 kép


Verseny a bányászhagyományokról


Tatabánya Pont
Rendezvényszervező Iroda


Szeretettel várjuk Tatabányán! 8. Tatabányai Sörfesztivál 
2022. június 17-18-19.
KATTINTS IDE! 


 


KÖVESSEN MINKET
KÖZÖSSÉGI OLDALAINKON!

FACEBOOK

INSTAGRAM

YOUTUBE

Szálláshelyek:


TATABÁNYA


TATABÁNYA KÖRNYÉKE

Turul-madárGerecse Kapuja Látogatóközpont
  Vasalt mászóút,

via ferrata Tatabányán

 

 

 


 


Agora Nonprofit Kft.-Tatabánya Pont | Telefonszámunk: (+36 34) 688.188 | Közérdekű adatok